10/25/2016

Kobalt u nasen organizmu

 Glavna uloga kobalta je obezbjediti crijevnim bakterijama sintezu vitamina B12 (cijanokobalamina) u čiji sastav ulaz   U toj svojoj ulozi je potreban za stvaranje crvenih krvnih stanica, održavanje zdravlja živaca i ćelija sluznice ždrela i želuca.

Prosečno ljudsko telo sadrži manje od 1 mg kobalta, a najveće koncentracije tog minerala nalazimo u mišićima, kostima, jetri i bubrezima. 

8/25/2016

Kozje mleko kao lek

Kozje mleko se vraća na naše trpeze.

Od pamtiveka sirom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu vec i kao pomocno sredstvo za lecenje mnogih bolesti.

Kozje mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlecnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slicna majcinom mleku.

  U sebi sadrzi mnostvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, siroku lepezu vitamina i nema tesko svarljivih masti. Ne samo da je lakse za varenje od kravljeg mleka, vec kozje mleko sadrzi

8/24/2016

Biljke i namirnice za čišćenje bubrega



Bubrezi su veoma vazni u našem organizmu, od kojih nam zavisi život. Filtriranje je jedna od glavnih funkcija bubrega, ali kako ovi mali organi mogu prepoznati, izdvojiti i ukloniti štetne supstance, a u isto vrijeme osigurati da vitalni elementi opstaju i hrane tijelo?

  Bubreg je žljezdani organ koji izlučuje mokraću i po obliku nalikuje na zrno graha. Svaki bubreg je

Limunada-Nekoliko razloga zašto treba piti limunadu


Ovde vam nudimo recept naše tradicionale poslasticanice.

Sastoici ;
5-6 limuna +-kg
9l vode
900g šećera
2 limuntusa

Limune dobro oprati (ne ljuštiti) pa samleti na mašini za meso, dodati vodu, šećer i limuntus. Kada se šećer istopi, mešanjem se proces rastvaranja šećera može ubrzati, procediti sok, ohladiti i piti Nekoliko razloga zašto treba piti limunadu svaki dan

8/23/2016

Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama


Jela od tikvica su poželjna u svakodnevnoj ishrani, a ukoliko ste na dijeti i želite da održite vitku figuru. U 100 grama sirovih tikvica nalazi se samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C pa su vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, , fosfora, bakra i vitamina B2. Pripremaju se  na puno načina, od kombinacija s pirinčem, kao punjene tikvice ili ih pohovane. Zbog dijetalnih vlakana, ali i vitamina i minerala koje sadrže, tikvice pospešuju izbacivanje vode i štetnih materija iz tela, ali

6/05/2015

Namirnice koje niko od nas nikad ne bi trebao jesti

                                    Ovo su namirnice koje niko od nas nikad ne bi trebao jesti

Zasigurno se nećete razboljeti, dobiti rak ili umrijeti ako jednom pojedete neku vrstu "toksične" hrane, no postoje namirnice koje biste u konačnici svakako trebali zaobilaziti u širokom luku...
Nneka Leiba, direktorica istraživačkog centra organizacije Environmental Working Group (EWG), koja se bavi prikupljanjem informacija i rezultata studija o toksičnim namirnicama i proizvodima, ističe kako je najveći neprijatelj našeg zdravlja prerađena hrana sa mnoštvom aditiva. "Mi još uvijek ne znamo koje su dugoročne posljedice

LANENO SEME


KAKO KORISTITI LANENO SEME KAO LEK 

Neki naučnici laneno seme smatraju najmoćnijom namirnicom na svetu. Postoji mnoštvo dokaza koji govore u prilog tome da konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa. U svom sastavu lan ima mnoštvo korisnih materija (vitamine E i B, kalcijum, magnezijum, kalijum, selen, cink, fosfor…), ali za njegovu lekovitost naročito su..