11/18/2017

Namirnice koje deluju preventivno na pojavu i razvoj raka


Naučno je dokazano da ono što jedemo može uticati na razvoj raka.  Ali kako tačnije, sta i kako jesti ? Koje namirnice ili komponente ishrane mogu sprečiti razvoj raka debelog creva, raka dojke ili raka želuca? Predstavljamo vam  najbolje namirnice koje pomažu tj;deliju preventivno i smanjuju rizik od oboljenja.
Namirnice bogate vlaknima
To su...
povrće, voće, integralne žitarice, mahunarke i lekovito bilje. Pomenute namirnice sprečavaju razvoj raka debelog creva i rektuma. Postoje dve vrste vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva. Nerastvorljiva vlakna pomažu u smanjenju tranzita hrane u probavnom sistemu i smanjuju izloženost kancerogenim i toksičnim faktorima. Rastvorljiva vlakna fermentiraju bakterije u debelom crevu i ona postaju kratki lanac masnih kiselina što ima pozitivan efekat na ćelije debelog crijeva.
Voće i povrće
Voće i povrće sprečavaju razvoj raka usta, ždrela, jednjaka, grkljana i želuca (istraživači veruju da voće sprečava i nastanak raka pluća). Sledeće komponente, koje voće i povrće sadrže, pomažu u pomenutoj borbi:
Antioksidanti, kao što su vitamin C i beta-karoten, a koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala (molekula koje razaraju zdrave ćelije organizma. Taj proces može dovesti do kancerogene transformacije ćelije – proces kojim zdrava ćelija postaje ćelija raka)
Mnogobrojne fitohemikalije koje odlažu kancerogene procese pomažući održavanje normalnih funkcija imunološkog sistema. One mogu i da zaleče oštećenja nastala usled delovanja slobodnih radikala.
Prehrambena vlakna, rastvorljiva i nerastvorljiva
Voće i povrće sadrže relativno malu količinu kalorija što pomaže u održavanju zdrave telesne težine – faktor za koji je ustanovljeno da, sam po sebi, ima veliki značaj u prevenciji raka.
Voće i povrće koje sadrži beta-karoten
Šargarepa, bundeva, mango, breskva, kajsija i dinja neki su od najboljih izvora beta-karotena. Istraživanja pokazuju da pomenute namirnice sprečavaju razvoj raka jednjaka. Beta-karoten je prirodni pigment koji se može pronaći u određenim namirnicama, a on igra značajnu ulogu u “komunikaciji” između ćelija koje mogu sprečiti razvoj raka. Osim toga, on je i veoma moćan antioksidant. Takođe, poznat je i pod nazivom provitamin A, jer se u organizmu pretvara u vitamin A koji je veoma važan za normalno funkcionisanje imuniteta i rad enzima koji usporavaju i odlažu razvoj raka.
Povrće iz porodice kupusnjača
Najbolji od njih su brokolia, kupus, karfiol, kelj, prokelj, repa i rotkvica. Istraživanja pokazuju da povrće iz porodice kupusnjača sprečava razvoj raznih vrsta raka te da sadrži antikancerogene komponente koje eliminišu razne “zagađivače” i kancerogene materije u organizmu.
Povrće iz porodice luka
U prvom redu crveni pa mladi, ljubičasti i srebrni luk i vlašac. Istraživanja pokazuju da pomenuto povrće može pomoći u sprečavanju razvoja raka želuca i pluća. Povrće iz ove porodice sadrži sumporna jedinjenja (dajući im njihov jedinstven miris) koja podstiču stvaranje zaštitnih enzima koji neutrališu kancerogene supstance i na taj način štite od nastanka raka želuca. Pored toga, pomenute vrste povrća sadrže i kvercetin za kojeg je dokazano da štiti od razvoja raka pluća.
Beli luk
Sprečava razvoj raka debelog creva i rektuma. Beli luk sadrži jedinstveno sumporno jedinjenje koje se zove alicin. Ovo jedninjenje štiti ćelije debelog crijeva od toksičnih efekata kancerogenih hemikalija pa čak i zaustavlja rast ćelija raka koje su već počele da se razvijaju. Pored toga, istraživanja pokazuju da beli luk smanjuje nastanak upalnih procesa u organizmu, a koji se povezuju sa razvojem kancerogenih procesa.
Voće i povrće koje sadrži likopen
Najbolji su paradajz, lubenica, dinja, crveni grejpfrut i crvena narandža. Istraživanja pokazuju da likopen, kojeg pomenute vrste sadrže u izobilju, štiti od razvoja raka prostate. Likopen je veoma snažan antioksidant koji sprečava širenje ćelija raka, poboljšava imunitet i, kao i beli luk, sprečava nastanak upalnih procesa u organizmu.
Voće i povrće bogato C vitaminom
Paprike, kupus, karfiol, prokelj, brokplia, spanać, citrusi, kivi i jagode najbolji su izvori ovog vitamina. Istraživanja pokazuju da vitamin C sprečava nastanak raka jednjaka. Vitamin C, koji je poznat i pod nazivom askorbinska kiselina, zapravo je antioksidant koji je rastvorljiv u vodi i koji igra veoma važnu ulogu u neutralisanju slobodnih radikala u vodenom delu tkiva našeg organizma.
Namirnice bogate selenom
Najbolji izvori selena su tunjevina, žumance, pileća džigerica i brazilski orah. Istraživanja pokazuju da selen sprečava razvoj raka prostate. Takođe, istraživanja pokazuju da selen učestvuje u stvaranju određenih enzima u organizmu, a ti enzimi smanjuju aktivnost slobodnih radikala koji oštećuju zdrave ćelije.
Namirnice koje sadrže folnu kiselinu
Najbolji izvori folne kiseline su integralne žitarice, zeleno lisnato povrće (blitva, spanać, kelj, zelena salata, peršun) i cvekla. Istraživanja pokazuju da folna kiselina sprečava razvoj raka pankreasa. Veruje se da mehanizam folne kiseline, koji pripada grupi B vitamina, odlaže nastanak i razvoj ćelija raka.
Namirnice koje sadrže kalcijum
Mleko i mlečni proizvodi, kupus, brokoli, bademi i semenke susama neki su od najboljih prirodnih izvora kalcijuma. Istraživanja pokazuju da ovaj mineral sprečava nastanak raka debelog creva. Pored kalcijuma, mleko i mlečni proizvodi sadrže i vitamin D. Ove dve komponente usko su povezane, jer pomažu i proces deobe ćelija, odlažu aktivnost ćelija raka te ubrzavaju eliminisanje ćelija raka debelog creva.
Napomena: Istraživanja pokazuju da velike količine kalcijuma u svakodnevnoj ishrani (1 500 mg i više) mogu povećati rizik od nastanka raka prostate kod muškaraca. Ipak, veoma je mala verovatnoća da se tolika količina kalcijuma unese putem ishrane.
Mahunarke
Najbolje od njih su pasulj, grašak, sočivo i leblebija. Istraživanja pokazuju da povećan unos mahunarki smanjuje rizik od nastanka različitih vrsta raka, kao što su rak želuca, debelog creva, prostate i pluća. Mahunarke sadrže različite zdrave komponente, kao što su vlakna rastvorljiva u vodi koja imaju antikancerogeno dejstvo.
Maslinovo ulje
Visoka potrošnja maslinovog ulja obeležje je tradicionalne mediteranske ishrane te se povezuje sa manjom stopom nastanka raka, uključujući rak debelog creva i želuca, u poređenju sa drugim zapadnim zemljama.
Kurkuma
Mnogobrojna istraživanja pokazuju da kurkuma i njeni ekstrakti sprečavaju kancerogene procese i razvoj različitih vrsta tumora, kao što su rak kože, želuca, dvanaestopalačnog creva, debelog creva, dojke i prostate.

Нема коментара:

Постави коментар