8/23/2016

Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama


Jela od tikvica su poželjna u svakodnevnoj ishrani, a ukoliko ste na dijeti i želite da održite vitku figuru. U 100 grama sirovih tikvica nalazi se samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C pa su vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, , fosfora, bakra i vitamina B2. Pripremaju se  na puno načina, od kombinacija s pirinčem, kao punjene tikvice ili ih pohovane. Zbog dijetalnih vlakana, ali i vitamina i minerala koje sadrže, tikvice pospešuju izbacivanje vode i štetnih materija iz tela, ali
i povoljno utiču na probavu i pomožu vam da održite vitku liniju. Ovo povrće je, , prepuno vode, pa bi trebalo da ga jedete u što većim količinama tokom letnje sezone jer će vas brzo i lako zasititi, ali i pomoći vam da se rashladite i lakše podnesete tropske vrućine. Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, te da sadrže više od trećine preporučene dnevne količine, one blagotvorno deluju na zdravlje očiju jer ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput katarakte.
Takođe, zahvaljujući vitaminu C, ali i beta-karotenu koji sadrži, tikvice štite od raka, a novija istraživanja su utvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija.
Tikvice obiluju magnezijumom, mineralom koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija. Tikvice sadrže folnu kiselinu, koja organizmu služi za razbijanje visokog nivoa homocisteina, vrste amino-kiseline koja može izazvati srčani udar ili trombozu (začepljenje krvnih sudova). Kalijum, kojim ova namirnica, takođe, obiluje, održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, reguliše krvni pritisak i rad srca, te posledično smanjuje rizik od ateroskleroze. Dijetalna vlakna  smanjuju povišeni holesterol.
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sastava. Visok unos prehrambenih vlakana pozitivno utiče na pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama creva od spojeva koji su potencijalni kancerogeni.

Ekstrakt dobijen iz tikvice, pokazao se blagotvoran i u ublažavanje simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje neretko zahvata muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje. Ovaj blagotvorni učinak tikvica pojačava se u kombinaciji s drugim povrćem.

Ovo bolno stanje uzrokuje prekomerna količina mokraćne kiseline u organizmu. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji poseduju protivupalna svojstva. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten su, osim u prevenciji gihta, delotvorni i kod lečenja astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Osim kao namirnica u ishrani, tikvice se mogu koristiti i kao oblog za ublažavanje bolova.
Ovo povrće sadrži i pektin koji preventivno deluje protiv dijabetesa i reguliše nivo insulina u krvi. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor vitamina B-kompleksa, ali i već pomenutog magnezijuma i folne kiseline, koje sve zajedno čuvaju nervni sistem, ali i pomažu u borbi protiv stresa

Нема коментара:

Постави коментар