9/01/2018

Konoplja se kao lek upotrebljava preko 5000 godina A danas je ZABRANjENO

U medicini, konoplja se najčešće upotrebljava protiv stresa, gubitka apetita, mučnine izazvane hemoterapijom, ublažavanja posledica teškim bolesti, itd.
Osim što se od konoplje prave medicinski preparati, u makrobiotičkoj ishrani se preporučuje konopljino seme, koje sadrži kompletan izvor proteina i sve bitne omega masti neophodne za ljudsko zdravlje... Navodi se da upotreba celog semena od konoplje u ishrani poboljšava....
  varenje, sprečava formiranje toksičnih materija, sprečava zapaljenje creva, snižuje nivo holesterola u krvi, snižuje krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i kardiovaskularnu funkciju, smanjuje simptome
PMS i menstrualne grčeve, te upale i simptome artritisa.
 
Konoplja se kao lek upotrebljava preko 5000 godina. 2740. pne. je zabeležena prva upotrebe konoplje kao leka u Kini. Herbarijum kineskog cara Šen Nunga konoplju spominje kao biljku koja može biti delotvorna u lečenju malarije i konstipacije. U staroj Grčkoj je konoplju Galen smatrao lijekom.
I Srbi su upotrebljavali konoplju u mediciske svrhe, o čemu je Veselin Čajkanović zabeležio sledeće:

„U narodnoj medicini upotrebljuje se konoplja protiv krajnika, zaduhe, groznice, bolesti želuca, vrućice. U ovom poslednjem slučaju konopljino seme se prosipa po postelji bolesnikovoj, te na njemu spava tri noći, i svako jutro ono na kome je spavao prospe se na bunjište – da ga tice raznesu. Kad što raste, npr. potkožni čir, pije se tej od konopljinog semena. Puhor od konoplje koja je sagorela na živoj vatri daje se stoci. Oko detinje kolevke meću se zelene konoplje – da bi dete bolje spavalo.

Konoplja je u upotrebi bila vekovima sve do trenutka kada je zasmetala naftnom i farmaceutskom lobiju. Konoplja je biljka koja se vekovima koristila u medicinske, prehrambene i industrijske svrhe. Postoje mnogi zapisi u proteklim vekovima koji govore o korisnosti ove biljke.
U poslednjih nekoliko godina, širom sveta se postavlja pitanje dekriminalizacije i legalizacije marihuane.

Marihuana je naziv za konoplju i potiče iz Meksika, a latinski naziv je kanabis (cannabis). Kod nas su sva tri naziva veoma poznata.
Konoplja se koristila za proizvodnju goriva, odeće, hrane i drugih proizvoda. Cena za ove proizvode je bila veoma povoljna a kvalitet veoma dobar. Gorivo dobijeno iz konoplje je bilo oštra... konkurencija nafti.

Melonovi poslovni partneri su imali patente za proizvodnju plastike i sintetike iz nafte i uglja, ali se isto to dobijalo i iz konoplje po mnogo boljoj ceni.
Osim naftnih kompanija gubitke zbog konoplje su počele da imaju i farmaceutske kuće.
Tada počinje prljava kampanja za eliminaciju konoplje iz legalnih okvira.
Svi znamo kako to ide i kakvu moć imaju naftne i farmaceutske kompanije. Kad osete gubitke u poslovanju onda ne biraju sredstva.
Administracija je 1937. započela zakonsku regulativu protiv konoplje a potplaćena štampa je krenula u negativnu kampanju.

Mediji su počeli da konzumente marihuane prikazuju kao nasilnike opasne po okolinu.
Stvar se počela u tom pravcu pomerati ali ne dovoljno brzo pa su zaverenici protiv konoplje objavili kako marihuanu američkom narodu podmeću kineski i sovjetski agenti kako bi ih učinili nesposobnim u borbi protiv komunizma.

Od tada marihuana postaje zakonski opasna za upotrebu i ubrzo su se počeli puniti zatvori zbog krivične odgovornosti.
Svoju moć lobi protiv konoplje je pokazao kada je Međunarodni akt progurao van SAD pa je konoplja zabranjena u skoro celom svetu.
Zagovornici legalizacije konoplje tvrde da na zabrani najviše rade naftne i farmaceutske kompanije jer bi u protivnom izgubile znatan deo prihoda.
Poslednjih nekoliko godina sve su jači glasovi za legalizaciju upotrebe marihuane a to su već učinili Holandija, Urugvaj i nekoliko država u SAD.
Takođe je došlo do dekriminalizacije u nizu zemalja, ili tačnije upotreba marihuane nije više kažnjiva zakonski.
Na kraju podsećamo da je konoplja biljka sa dokazanim blagotvornim medicinskim svojstvima te da je vekovima bila u normalnoj upotrebi dok je van zakona nisu stavili naftni i farmaceutski lobi.

Нема коментара:

Постави коментар