Plodovi
borovnice predstavljaju blagotvorno sredstvo u preventivi i terapiji
avitaminoze i hipovitaminoze, kao i u lečenju neinfektivne dijareje kod
dece. Poznato je i njihovo dijetetsko delovanje. Bez obzira za šta se
koriste, najbolje je uzimati sveže plodove ili kao sok.
Borovnice
su prijatnog, kiselkasto-slatkog i malo oporog ukusa. Međutim, ne treba
zaboraviti da se od...
ove modrocrne, okrugle, sočne bobice, prave ukusni i
kvalitetni sirupi, džemovi, kompoti. Jedino što im nedostaje posle
kuvanja je vitamin C. Sok je najbolji za ispiranje grla, dok marmelada
rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrela. Iz zrelih plodova
priprema se poseban ekstrakt, od kojeg se prave dražeje za jačanje vida.
S obzirom na to da je ovaj lek za većinu preskup, najbolje je piti
čist, zdrav, neprevreo sok od borovnice. U istu svrhu može da se napravi
i kompot od osušenih zrelih plodova.
Među 40 različitih vrsta voća i povrća borovnica
(Vaccinium myrtillus)ima najbogatiji izvor antioksidanasa. Za
to su najzaslužniji antocianini, koji ovom bobičastom voću daju
karakterističnu modrocrnu boju.Borovnica usporava
proces starenja, poboljšava funkciju vida i krvotok uopšte, zaustavlja
početne faze razvoja karcinoma.
Bobice borovnice, sadrže organske kiseline, naročito jabučnu i limunsku, zatim šećer,
pirokatehinske tanine, vitamine C i B, karotin, masna ulja, proteine.
Osim
bobica, i listovi borovnice su lekoviti, jer su prava riznica minerala
kalijuma, natrijuma, mangana, hroma, gvožđa, bakra. Takođe u obilju
sadrži i vitamin C, organske kiseline, saponine, šećer i tanine. Da bi
bili delotvorni, listove bi trebalo brati u proleće dok biljka cveta, a
bobice tek kada su sasvim zrele. I osušene bobice su lekovite, a suše se
u hladu ili u rerni na 40 stepeni. Sadrže brojne vredne sastojke, kao
što su flobatanin, invertni šećer, organske kiseline (jabučnu, limunsku i
ćilibarnu), pektin, vitamin C, karotin.
SIRUP OD BOROVNICA
Za
pripremu sirupa potrebno je borovnice prebrati, oprati, odstraniti im
peteljke, staviti ih u đevđir, zatim ih izgnječiti i ostaviti da odstoje
preko noći na hladnom mestu. Sutradan izgnječene borovnice propasirajte
i procedite kroz čisto tanko platno ili višestruko savijenu gazu.
Dobijeni
sok sipajte u šerpu, zagrejte do ključanja, a zatim dodajte šećer. Na
svaki litar soka stavite kilogram šećera. Mešavinu soka i šećera vratite
da ponovo provri, a tokom kuvanja skidajte penu koja se stvara na
površini. Skuvani sirup sipajte još dok je vruć u pripremljene flaše, pa
ih zatvorite dvostrukim celofanom.
Od listova borovnice priprema se čajni napitak
koji je odličan kardiotonik i diuretik, dobar je i za lečenje bubrega i
bešike, a koristi se i kao sastojak biljnih mešavina za lečenje šećerne
bolesti. U narodnoj medicini lekovitost listova borovnice ističu do te
mere da ih nazivaju biljnim insulinom. Koriste se i kod poremećaja rada
organa za varenje, odnosno povraćanja, dijareje, želudačnih grčeva,
kašlja...
Priprema napitka dobija se
jednostavnim prelivanjem listova vrelom vodom. Međutim, pri korišćenju
listova treba biti oprezan, jer pri dugotrajnoj upotrebi ili
predoziranju može doći do hroničnog trovanja, koje zahteva dodatno
lečenje. U svakom slučaju, imajući na umu da je borovnica višestruko
zdrava, trebalo bi je imati što češće u ishrani.
MOĆAN ANTIKANCEROGENI SASTOJAK
Sastojak
pterostilben nađen u borovnicama mogao bi da bude delotvoran u
sprečavanju raka debelog creva, ističu naučnici. Sastojak je moćan
antioksidans, od kojeg bi mogle da se proizvedu pilule sa manje štetnih
efekata u odnosu na pojedine komercijalne lekove namenjene sprečavanju
ove zloćudne bolesti,
Нема коментара:
Постави коментар