Alergijska reakcija na određenu vrstu hrane. Mnogo češće stanje, nepodnošenje hrane, nije alergijska reakcija nego predstavlja neželjeni učinak uzimanja određene hrane.
Mnogi
ljudi ne mogu podnijeti određene vrste hrane iz razloga koji nisu
alergija na hranu; na primjer, može im nedostajati enzim potreban za
probavu hrane. Ako probavni sustav neke osobe ne može podnijeti određenu
vrstu hrane, ishod može biti..→
želučanocrijevni poremećaj, napuhnutost,
mučnina, proljev ili druge poteškoće. Općenito, za te simptome nisu
odgovorne alergijske reakcije. O “alergiji na hranu” postoje mnoge
kontroverzne tvrdnje pri kojima se hrana okrivljuje za poremećaje u
rasponu od hiperaktivnosti u djece do kroničnog umora. Ostale
nepotkrijepljene tvrdnje okrivljuju hranu za artritis, loše tjelesne
osobine, potištenost i druge probleme.Simptomi
Uobičajeni
problem, koji može biti pojava alergije na hranu, započinje u
djetinjstvu i najvjerojatnije će se pojaviti kada u obitelji postoji
atopijska bolest (poput peludne groznice ili alergijske astme). Prvi
pokazatelj sklonosti alergiji može biti kožni osip poput ekcema
(atopijski dermatitis). Osip može ali ne mora biti popraćen
želučanocrijevnim simptomima poput mučnine, povraćanja i proljeva te
može ali ne mora biti izazvan alergijom na hranu. Do djetetovog prvog
rođendana, ekcem je već manji problem. Veća je vjerojatnost da će djeca s
alergijama na hranu razviti druge atopijske bolesti tijekom odrastanja,
uključujući alergijsku astmu i peludnu groznicu. Međutim, kod odraslih i
djece iznad 10 godina života, nije baš vjerojatno kako će hrana biti
odgovorna za dišne simptome, čak ukoliko ishod kožnih testova ostane
pozitivan.
Najčešće alergije na hranu
Mlijeko |
Jaja |
Školjke i rakovi |
Orasi |
Pšenica |
Kikiriki |
Soja |
Čokolada |
Rijetki
ljudi razviju vrlo teške alergijske reakcije na specifične moćne
alergene u hrani, osobito na orahe, mahunarke, sjemenke i rakove. Ljudi s
tim alergijama na hranu mogu izrazito jako reagirati na uzimanje pa i
najmanje količine spomenute hrane. Mogu se osuti po cijelom tijelu,
osjetiti kako im grlo otiče i zatvara se te mogu imati poteškoće pri
disanju. Nagli pad krvnog tlaka može dovesti do omaglice i nesvjestice.
To, stanje opasno po život naziva se anafilaksija. U nekih se ljudi anafilaksija razvije samo ako se neposredno nakon uzimanja “opasne” hrane bave tjelovježbom ili se opterete.
Dodaci
hrani (aditivi) mogu izazvati simptome kao rezultat bilo alergije, bilo
nepodnošenja. Neka hrana sadrži štetne tvari ili kemikalije (npr.
histamin) koji su odgovorni za nealergijske nepovoljne reakcije.
Sastojci poput mononatrijeva glutamata (MSG) ne uzrokuju alergije.
Sulfiti (npr. metabisulfit, koji se nalazi u mnogim namirnicama kao
konzervans) i boje (primjerice tartrazin, žuta boja u slatkišima,
bezalkoholnim pićima i mnogoj gotovoj hrani) su opisani kao izazivači
astme u ljudi osjetljivih na te tvari. U nekih se ljudi nakon uzimanja
određenih vrsta hrane razvije migrena.
Alergije na
hranu i njezino nepodnošenje su obično prilično očiti, premda
razlikovanje prave alergije od nepodnošenja nije uvijek jednostavno.
Probava u odraslih očito sprječava alergijske odgovore na mnoge alergene
uzete u vidu hrane. Primjer je pekarska astma, pri kojoj radnici
u pekarama kišu kada udišu brašno ili prašinu od zrnja žitarica, pa
ipak mogu jesti žitarice bez da se razvije alergijska reakcija.
Dijagnoza
Kožni
testovi su ponekad korisni i pomažu u postavljanju dijagnoze alergije
na hranu; pozitivan rezultat testa ne znači nužno da je osoba osjetljiva
na određenu hranu, već alergolog mora učiniti oralni podražajni test za
postavljanje konačne dijagnoze. Prilikom oralnog podražajnog testa,
osumnjičena hrana sakrije se unutar neke druge tvari poput mlijeka ili
soka od jabuke i daje se bolesniku. Ako se simptomi ne razviju, bolesnik
na tu hranu nije alergičan. Najbolji podražajni testovi su “slijepi”;
to znači da je osumnjičena namirnica ponekad unutar druge tvari, a
ponekad i nije. Tim testovima liječnik može sa sigurnošću utvrditi kako
postoji preosjetljivost bolesnika na određenu hranu.
Eliminacijska
dijeta može pomoći pri utvrđivanju uzroka alergije. Osoba prestaje
jesti hranu za koju se misli da bi mogla izazvati simptome. Kasnije se
namirnice jedna po jedna uvode u prehranu. Liječnik može odrediti dijetu
kojom se započinje, a koja se mora strogo slijediti, koristeći samo
najčistije proizvode. Praćenje ove dijete nije jednostavno, jer su mnogi
sastojci hrane sakriveni kao dijelovi drugih namirnica. Na primjer,
obični raženi kruh sadrži i određenu količinu pšeničnog brašna. Ne smije
se jesti niti piti ništa izvan namirnica zadanih u osnovnoj dijeti. Ne
savjetuje se prehrana po restoranima, jer osoba (i liječnik) moraju
znati za svaki sastojak svakog pojedenog obroka.
Liječenje
Ne
postoji specifično liječenje alergija na hranu, osim prekida uzimanja
hrane koja ih izaziva. Svatko tko je uistinu alergičan i tko dobiva
osipe, urtikariju, otok usana i grla ili osjeća nedostatak zraka mora
biti vrlo oprezan i izbjegavati hranu koja izaziva simptome.
Desenzibilizacija
jedenjem malih količina hrane ili stavljajući kapljice ekstrakta hrane
pod jezik, nije se pokazala učinkovitom. Antihistaminici su od male
praktične važnosti u sprječavanju, ali mogu biti korisni kod naglih
općih reakcija
Нема коментара:
Постави коментар