4/07/2015

Kako povećati apetit

Koliko puta ste se samo u posljednjih godinu dana uhvatili da ste gladni, da jednostavno nemate apetita ili da se ne možete odlučiti što biste voljeli pojesti, iako ste gladni. Postoje različiti razlozi upravo za manjak želje za jelom, a većina ih nije najbolji pokazatelj.

Na žalost, mnogim ljudima ta stanja ne traju dan-dva, nego mogu potrajati tjednima i mjesecima, što može ozbiljno narušiti zdravlje, posebno ako ste fizički i mentalno iscrpljeni. Zbog toga je potrebno ponovno vratiti vaš zdravi apetit, što možda i neće biti tako lak zadatak kao što se čini.


Žlijezda hipotalamus nalazi se u mozgu i upravo ona regulira vašu glad, te prati faktore koji utječu na apetit, kao što je razina glukoze i drugih nutrijenata u organizmu, odnosno krvi. Hipotalamus dobiva signale iz senzora u želucu i šalje kemijske signale koji potiču ili smanjuju vaš apetit, ovisno o tome šalje li želudac signal da je pun ili prazan.

Poremećaj apetita može se dogoditi zbog neadekvatne dijete, lošeg zdravlja, emocionalnog stresa ili hormonalnog poremećaja. Ono što se događa je da se kriva poruka šalje organizmu, odnosno da dođe do gubitka apetita ili suprotno, do njegovog povećanja. Upravo zbog toga, ukoliko se dogodi da tjednima nemate apetita i potrebe za jelom, nećete pogriješiti ako posjetite doktora. Baš suprotno, biti će dobra odluka ukoliko ga posjetite.


Bolesti

Kao što smo već naglasili postoje brojni faktori koji mogu biti uzrok gubitka apetita. Jedan od njih je bolest – primjerice obična prehlada ili gripa, koja traje kraći vremenski period, do težih bolesti kao što je sindrom iritabilnog crijeva, čir na želucu, vrtoglavica i loša probava. U takvim slučajevima, lagana, redovita i zdrava prehrana može pomoći u rješavanju problema, za razliku od jake, masne, začinjene hrane s konzervansima.

Također, čajevi od ljekovitog bilja kao što je menta, komorač, cimet, kamilica, đumbir također su izvrsni u smirivanju želuca i vraćanju normalne probave. Svaki dan nastojte popiti barem dva decilitra jogurta, koji će vam pomoći u regeneriranju crijevne flore, a prema tome i probave.
 
Psihički problemi

Emocionalni stres, anksioznost i depresija mogu biti uzrok gubitka apetita ili pak prejedanja. Naime, kada se ljudi nalaze u nekom od tih stanja, pronalaze utjehu u hrani ili gube apetit. Ono što će vam sigurno pomoći u vraćanju apetita su redoviti i manji obroci. Pušenje, kava i alkohol umanjuju apetit i to na način da umanjuju osjećaj okusa i mirisa, što na kraju rezultira smanjenim apetitom. Ilegalne droge, ali i drugi legalni lijekovi koje propisuju doktori mogu također biti uzrok smanjenja apetita.

Ono što je sigurno važno je da otkrijete uzrok zbog kojeg ste izgubili apetit. No, to ne znači da ćete se nakon otkrivanja i liječenja problema samo tako moći vratiti na staro. To je upravo prilika da naučite nešto više o zdravoj prehrani i da naučite slušati svoje tijelo i njegove potrebe.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako to učiniti.

Malo i zdravo
Ukoliko nemate apetit dva tjedna ili nešto malo više od toga, ojačajte svoj organizma unošenjem dodatnih količina cinka, magnezija i kalija. Također, neka se vaši, ma kako mali obroci temelje na namirnicama koje u sebi sadrže vitamine B i C. Naime, naš organizam ne može nakupljati velike zalihe tih vitamina, pa zbog toga se moraju redovito unositi.

Pokušajte jesti manje obroke, pet do šest puta na dan. Također, neka se vaši obroci temelje na ugljikohidratima kao što su tjestenina, kruh, krumpir, riža...

Nikako nemojte propustiti doručak i na dan pojesti barem jednu bananu ili neko drugo voće.
Iako brojna hrana sadrži vlakna koja su potrebna za dobru probavu, ukoliko ne jedete dovoljno, postoji mogućnost probavnih smetnji, kao što su zatvor ili nadutost. Pokušajte jesti namirnice koje su bogate vlaknima, barem malo, kako bi se vaša probava oporavila i ponovno počela funkcionirati kako treba, što će vam sigurno pomoći u dobivanju apetita.

Vratite apetit malim količinama hrane koju volite ili pak zavarajte svoj želudac vizualno lijepom hranom od koje će vam početi curiti sline.

Još stari Kinezi su prepisivali sjemenje biljke lucerne, kako bi pomogli u rješavanju probavnih smetnji i lošeg apetita, što je i ayurvedska medicina također preuzela.

Izbjegavajte gazirana i zašećerena pića, kupovne ledene čajeve, kavu, alkohol. Također, prilikom jela izbjegavajte bilo kakvo piće, koje bi moglo narušiti vaš ionako loš apetit. Izbjegavajte svu umjetnu hranu, slatkiše i grickalice koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a utažuju glad.

List šumske jagode, kamilice, metvice pitome ili kudrave i kičice u jednakim količinama dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 3 dcl ključale vode i ostaviti da poklopljeno stoji 10-15 minuta, zatim ocijediti, po želji zasladiti, dodati malo limunova soka i toplo piti dvaput dnevno, pola sata prije jela. Uzima se 8-14 dana.

Uzeti pola kavene žlice usitnjenog pelina, korijena angelike, iđirota - po dvije jedaće žlice - i sve dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 3 dcl klučale vode. Ostala priprema kao pod 1.

U jednakom omjeru dobro promiješati korijen omana, aniša, komorača i stolisnika. Od te mješavine jedaća žlica kuha se jednu minutu u 300 g vode i ostavi na strani (poklopljeno) 10-15 minuta. Nakon toga se ocijedi, zasladi pravim medom i toplo pije triput dnevno po šalicu pola sata prije jela. Treba izbjegavati pušenje.

Kamilicu stući u avanu u prah. Od tog praška uzima se triput dnevno pola  sata prije jela po pola kavene žlice. Ako se pomiješa sa jednakim dijelom šećera u prahu, koristi se kod rekonvalescenata koji tada naginju gojenju.

Uzeti 3 žlice droge pelina (u ljekarni) i preliti sa pola litre vrele vode, pokriti, ostaviti da stoji oko 2 sata, zatim piti u 3 navrata prije jela.

Dvije žlice hajdučke trave preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti malo da stoji, zatim piti prije jela.

Dvije žlice kamilice preliti sa 2 dcl vrele vode. Pomiješati, poklopiti, ostaviti na štednjaku oko pola sata, ali ne smije vreti. Ocijediti, rashladiti i piti prije jela.

Uzeti po 1 g stucana zrna komorača, lincure i kičice. Sve pomiješati i preliti sa 2 dcl vrele vode. Poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim ocijediti i odjednom popiti.

Pomiješati preslice, oraha (list) i divljeg kestena (kora) po 20 g, te 30 g vrbove kore i 10 g ljoskavca (plod). Uzeti 2 žlice te mješavine i kuhati 5 minuta u 4 dcl vode. Ostaviti preko noći i sutradan piti ujutro i navečer.

Po 1 g komorača, lincure i kičice izmiješati i preliti sa 2 dcl vrele vode. Poklopiti i ostaviti 2 sata, zatim procijediti i piti pola sata prije jela.

Uzeti po 25 g celera (korijen) , kičice, komorača i lincure, preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, zatim piti prije jela.

Нема коментара:

Постави коментар