11/17/2017

Šargarepa - najzdravije povrće

Šargarepa (Daucus carota) je dvogodišnja biljka, narandzaste boje koja spada u jedno od najzdravijih povrća, jer sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka.
Rod kojem pripada, obuhvata oko 60 vrsta, najpoznatije je ona koja se i najviše koristi, i koja ima veliki broj podvrsta. Šargarepe koje nisu narandzaste, već bele žute ili purpurne, nastaju veštačkim uzgajanjem u cilju...
proizvodnje i prodaje.
Narandzastu boju ima zahvaljujući karotenu, kojeg ni u jednom drugom povrću nema u tolikoj meri: što je šargarepa više narandzasta, to u sebi sadrži više karotena.
Poreklo vodi iz Avganistana ali zbog svoje važnosti u ishrani tokom vekova je proširena u sve delove sveta. Neki smatraju da joj je poreklo mediteran zbog postojanja velikog broja divljih šargarepa. U ishrani se, najčešće koristi koren koji poseduje mnogo hranjivih sastaojaka i vitamina i ima antibiotičko dejstvo. Pored toga se smatra da šargarepa ima ulogu čistača organizma i zbog toga se preporučuje njena česta upotraba u ishrani, bilo sirova ili termički obrađena.

Hranljivi sastojci
Od osnovnih hranljivih sastojaka šargarepa sadrži najviše ugljenih hidrata (8-9 odsto) od kojih i potiče njena velika energetska vrednost: 100 grama šargarepe ima 176 kJ ili 42 kcal. Uz to, bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, kao i pektinima (oko 11 mg) i eteričnim uljima, pa se posebno preporučuje deci jer podstiče fizički razvoj, jača kosti i povećava otpornost od infekcija.
I da ih nabrojimo sve:
  • beta-karoten (bitan za stvaranje A vitamina, antioksidans za izoštreno pamćenje)
  • biljna vlakna (snižavaju povišen nivo holesterola u krvi)
  • vitamin C (jak antioksidans i odličan sastojak za jačanje imuniteta, sprečavanje prehlade i gripa, kao i detoksikaciju organizma, a pomaže organizmu pri apsorpciji gvožđa iz namirnica)
  • vitamin A (za vid, kožu i probavni sastav)
  • vitamin B (nervni sistem, zdravu kožu, muskularni tonus)
  • vitamin D (neophodan za razvoj i jačanje kostiju i zuba, ali i za rad mišića i nerava, jer omogućava organizmu pravilnu apsorpciju i razmenu kalcijuma i fosfora)
  • vitamin PP – Vitamin B3 (neophodan za metabolizam masti, ugljenih hidrata i amino kiselina)
  • gvožđe (sastojak hemoglobina, čija je uloga da transportuje kiseonik u krvi)
  • glutamin (igra kljucnu ulogu u metabolizmu mišica)
  • kalijum (snabdevanje mozga kiseonikom, pravilan rad srca)
  • kalcijum (jako bitan za razvoj kostiju)
  • kalcijum-pektat (smanjuje holesterol u krvi, takodje pospešuje izbacivanje vode iz organizma)
  • karotenoide (snažni antioksidansi koji pružaju zaštitu od bolesti srca i karcinoma)
  • ksantofile (Bitan je za funkcionisanje jednog broja enzima u mozgu i za normalnu funkciju eritrocita)
  • likopen (antioksidans koji je bitan za rad srca i krvotoka)
  • natrijum (veoma bitan za izgradnju jakih kostiju i izbeljivanje zuba)
  • pektin (obara loš holesterol)
  • razgradiva vlakna (usporava apsorpciju šećera)
  • ugljene hidrate (koji su gorivo u pravom smislu te reči)
  • fosfor (oslobađa energiju iz hrane)
  • cink (pojačava imunitet, veoma bitan za funkcionisanje svih ćelija našeg tela)
  • eterično ulje
Sirovu šargarepu bi trebalo uzimati samo u obliku soka jer se on lakše vari, a hranljivi i lekoviti sastojci u njemu su još jače koncentrisani. Mnogi nutricionisti preporučuju prolećnu kuru sa sokom od šargarepe, koja oslobađa organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom. Tri nedelje uzima se po 100 grama soka dnevno.
Šargarepa se u ishrani koristi: sirova (kao salata, cela, seckana na kolutiće ili rendana…), kuvana ili barena (supe, čorbe, jela bez mesa ili jela sa mesom), kao začin ili kao prilog drugim jelima.
Pošto sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka, koristi se za dijetalnu ishranu, ali i za ishranu dece. Preporuka je da se pre korišćenja dobro opere i oljušti površinski sloj.
Lekovita svojstva
Lekovita svojstva šargarepe su brojna. Karoten blagotvorno deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sprečava proliv kod beba i male dece. Blagotvorno deluje na rad jetre. Kaša od kuvane šargarepe je odlično sredstvo protiv zatvora. Sok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu..
Šargarepa u sebi sadrži dosta vitamina i minerala, a zbog antioksidanskog dejstva veoma povoljno deluje na organizam, pa se preporučuje protiv sledećih bolesti:
anemija, bolesti zuba bolesti srca i krvnih sudova, gojaznost, povišena temperatura, povišen, holesterol, prehlade i grip, problemi sa kosom, protiv kašlja (sok), protiv kiseline u želucu, regulisanje varenja i protiv zatvora, regulisanje krvnog pritiska, regulisanje prekomerne težine, regulisanje metabolizma, sprečavanje raka, upala krajnika i glasnih žica, utiče na ten i boju kože, celulit, šećerna bolest, šlog, gorušica, gubitak apetita, depresija i stres, dečje gliste, dermatitis, ekcem i problemi sa kožom, za dobar vid, za brže zarastanje rana, jačanje noktiju, otklanjanje umora.


Нема коментара:

Постави коментар