Praziluk se može koristiti kao diuretik, antioksidans i povoljno deluje protiv mikroba kao neka vrsta antibiotika.
Praziluk čisti krvne sudove od masnih naslaga i povišenog holesterola.
Za obloge se mogu koristiti listovi ili zdrobljen praziluk kod: bolova u zglobovima, bolovima u kostima, kod gihta i kod povećane štitne žlezde.
Pošto praziluk sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka a malo kalorija, koristi se u mnogim dijetama....
Lekovita svojstva
Praziluk povoljno deluje na organizam kod sledećih zdravstvenih problema:
Lukovica je duguljasta, iste šitrine kao i stablo, sa duguljastim listovima. Lukovica i deo stabla su beli, a drugi deo stabla i listovi zelene bojeZahvaljujući izvanrednoj kombinaciji flavonoida i nutrijenata koji sadrže sumpor, praziluk (i ostali lukovi) je namirnica koja svakako spada u one koje se mogu koristiti za svakodnevnu ishranu,
Praziluk spada u povrće i nepravedno se koristi samo povremeno u ishrani kao dodatak salatama ili jelima, a može se koristiti i kao glavni sastojak mnogih jela . Zahvaljujući plastenicima i tome što se može čuvati uzemljen ili u pesku, na trpezi se može naći većim delom godine.
Praziluk je veoma dobar izvor vitamina C i mangana, kao i dobar izvor gvožđa, folata i vitamina B6 (piridoksina).
Praziluk sadrži značajne količine flavonoida kempferola za koga je dokazano da štiti unutrašnju površinu krvnih sudova od oštećenja, uključujući i oštećenja od preterano reaktivnih molekula kiseonika (radikala). Praziluk takođe doprinosi povećanoj proizvodnji azot-oksida, a to je prirodni gas koji pomaže širenju i opuštanju krvnih sudova; istovremeno, praziluk smanjuje proizvodnju supstance pod nazivom dimetil-arginin, koja blokira proizvodnju azot-oksida. Značajna količina folata koju sadrži praziluk štiti kardiovaskularni sistem jer pomaže održavanju nivoa homocisteina u ravnoteži (danas je poznato da je povećan nivo aminokiseline homocisteina u krvi jedan od najznačajnijih faktora rizika od srčanih oboljenja). Praziluk takođe sadrži značajnu količinu polifenola, antioksidanata koji igraju direktnu ulogu u zaštiti krvnih sudova od oksidativnih oštećenja. Zahvaljujući ovome, praziluk takođe igra ulogu i u prevenciji nekoliko raznih vrsta raka, uključujući i rak debelog creva.
Lekoviti sastojci
Praziluk sadrži dosta vode (86%) a malo kalorija, tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
Za 6 osoba potrebno je: 1 kg praziluka, 40 g putera, 2 žumanceta, 1 kocka pileće supe, 1 veza peršuna, so i biber.Odvojite beli delo praziluka, operite ga, obrišite papirnom salvetom i iseckajte na kolutove. U šerpi otopite 40 g putera, dodajte praziluk, dinstajte nekoliko minuta na umerenoj temperaturi, pa prelijte sa 1,5 l vode. Kad proključa, dodajte kocku za supu, posolite i pobiberite i ostavite da se kuva na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Potom umešajte umućena žumanca, pospite seckanim peršunom, kuvajte još nekoliko minuta , možete izmiksati blederom i opsluziti kao krem supu ili je poslužiti u kolutove.
Praziluk čisti krvne sudove od masnih naslaga i povišenog holesterola.
Za obloge se mogu koristiti listovi ili zdrobljen praziluk kod: bolova u zglobovima, bolovima u kostima, kod gihta i kod povećane štitne žlezde.
Pošto praziluk sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka a malo kalorija, koristi se u mnogim dijetama....
Lekovita svojstva
Praziluk povoljno deluje na organizam kod sledećih zdravstvenih problema:
- gubitak pamćenja
- depresija
- impotencija
- kamen u bubregu
- kašalj
- mučnina i povraćanje
- neke vrste raka (prevencija i lečenje)
- neplodnost
- pad imuniteta
- alergije
- anemija
- astma
- arterioskleroza
- bolesti usne šupljine
- bolesti srca i krvnih sudova
- bronhitis
- gubitak apetita
- šeni nivo lošeg holesterola
- prehlade i grip
- problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
- problemi sa zglobovima i kičmom
- problemi sa crevima i organima za varenje
- problemi sa krvnim pritiskom
- problemi sa metabolizmom
- problemi sa želucem i stomačnim bakterijama
- prob
- sinuzitis
- skorbut
- stres
- upale vena
- upala pluća
- hronični umor
- celulit
- šlog
- lemi sa otocima
- problemi sa štitnom žlezdom
- promuklost
- Infekcije
- reumatska oboljenja
Lukovica je duguljasta, iste šitrine kao i stablo, sa duguljastim listovima. Lukovica i deo stabla su beli, a drugi deo stabla i listovi zelene bojeZahvaljujući izvanrednoj kombinaciji flavonoida i nutrijenata koji sadrže sumpor, praziluk (i ostali lukovi) je namirnica koja svakako spada u one koje se mogu koristiti za svakodnevnu ishranu,
Praziluk spada u povrće i nepravedno se koristi samo povremeno u ishrani kao dodatak salatama ili jelima, a može se koristiti i kao glavni sastojak mnogih jela . Zahvaljujući plastenicima i tome što se može čuvati uzemljen ili u pesku, na trpezi se može naći većim delom godine.
Praziluk je veoma dobar izvor vitamina C i mangana, kao i dobar izvor gvožđa, folata i vitamina B6 (piridoksina).
Praziluk sadrži značajne količine flavonoida kempferola za koga je dokazano da štiti unutrašnju površinu krvnih sudova od oštećenja, uključujući i oštećenja od preterano reaktivnih molekula kiseonika (radikala). Praziluk takođe doprinosi povećanoj proizvodnji azot-oksida, a to je prirodni gas koji pomaže širenju i opuštanju krvnih sudova; istovremeno, praziluk smanjuje proizvodnju supstance pod nazivom dimetil-arginin, koja blokira proizvodnju azot-oksida. Značajna količina folata koju sadrži praziluk štiti kardiovaskularni sistem jer pomaže održavanju nivoa homocisteina u ravnoteži (danas je poznato da je povećan nivo aminokiseline homocisteina u krvi jedan od najznačajnijih faktora rizika od srčanih oboljenja). Praziluk takođe sadrži značajnu količinu polifenola, antioksidanata koji igraju direktnu ulogu u zaštiti krvnih sudova od oksidativnih oštećenja. Zahvaljujući ovome, praziluk takođe igra ulogu i u prevenciji nekoliko raznih vrsta raka, uključujući i rak debelog creva.
Lekoviti sastojci
Praziluk sadrži dosta vode (86%) a malo kalorija, tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
- vitamin A
- vitamine B
- vitamin C
- vitamin E
- gvožđe
- eteričn
- beta-karoten
- belančevine
- biljna vlakna
- biljne masti
- biljne hormone
- a ulja
- kalij
- pektin
- sumpor
- folnu kiselinu
- fosfor
- celulozu
- šećer
- um
- kalcijum
- kvercetin
- mineralne soli
Za 6 osoba potrebno je: 1 kg praziluka, 40 g putera, 2 žumanceta, 1 kocka pileće supe, 1 veza peršuna, so i biber.Odvojite beli delo praziluka, operite ga, obrišite papirnom salvetom i iseckajte na kolutove. U šerpi otopite 40 g putera, dodajte praziluk, dinstajte nekoliko minuta na umerenoj temperaturi, pa prelijte sa 1,5 l vode. Kad proključa, dodajte kocku za supu, posolite i pobiberite i ostavite da se kuva na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Potom umešajte umućena žumanca, pospite seckanim peršunom, kuvajte još nekoliko minuta , možete izmiksati blederom i opsluziti kao krem supu ili je poslužiti u kolutove.
Нема коментара:
Постави коментар