Američki naučnici su objavili da
konzumacija proizvoda koji sadrže kakao, uključujući tamnu čokoladu,
mogu sniziti nivo lošeg holesterola (LDL) kao i ukupni holesterol.
Kakao je bogat flavanolima, prirodnim
hemijskim jedinjenjima, koji dokazano pozitivno djeluju na koncentraciju
masti (lipida) u krvi: triglicerida, LDL holesterola i HDL holesterola
(dobar holesterol).
Stručnjaci ukazuju da se..
održavanjem normalnih vrijednosti lipida u krvi spriječava razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Pozitivno dejstvo crne čokolade i
ostalih proizvoda koji sadrže kakao na vrijednosti holesterola u krvi
značajniji je kod osoba sa većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih
bolesti.
Međutim, ljekari kažu da su potrebna
dalja istraživanja kako bi se odredila optimalna dnevna doza flavanola
koje bi bile primjenjive za svaki dan.
Нема коментара:
Постави коментар