11/21/2017

Preventiva kod prehlade dece

  Ne možete potpuno da izbegnete da dete dobije prehladu koja vlada u okolini  , ali možete da smanjite verovatnoću da će je dobiti, tako što ćete ga naučiti da stekne dobru naviku
pranja ruku.
Što mu je jači imunološki sistem, dete će pre izbeći prehladu, stoga pokušajte da detetu dajete...

uravnoteženu ishranu i vodite računa da se dovoljno odmara.
Ukoliko dete sisa, nastavite s dojenjem.

Dojenje obezbeđuje dodatnu zaštitu od virusa prehlade jer deo majčinog imuniteta prelazi na bebu preko mleka. Majka treba da nastavi s dojenjem čak i ako se prehladi, s tim što treba da uzima više tečnosti da bi izbegla dehidrataciju.

Prirodni lekovi
Sv e dole  navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.
Ishrana i unošenje hranljivih materija
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.

• Vitamin A pomaže u borbi protiv infekcije i jača imunološki sistem. Dajte detetu po jednu dozu vitamina A dvaput dnevno tokom perioda od pet dana.
• Vitamin C utiče na suzbijanje zapaljenja i jača imunološki sistem. Dajte detetu po jednu dozu vitamina C tri do četiri puta dnevno tokom perioda od pet dana, i to odmah pri pojavi prvih simptoma prehlade.
Cink jača imunološki sistem i delotvoran je u borbi protiv nekih uobičajenih virusa prehlade. Ukoliko je dete dovoljno veliko da može da sisa tablete za grlo, a da se ne zagrcne, dajte mu do tri tablete s cinkom dnevno tokom perioda od tri ili četiri dana.

Biljni lekovi za prehlade kod dece
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
Čaj od kamilice pomoći će detetu da se odmori i opusti. Dajte mu po jednu dozu dvaput dnevno, prema potrebi.
Ehinaceja jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv virusne infekcije. Dajte detetu po jednu dozu ehinaceje jedanput dnevno, ili prema uputstvu datom u deklaraciji proizvoda.
Beli luk pomaže u borbi protiv infekcije i ubrzava ozdravljenje. Dajte detetu po dve ili tri doze bezmirisnog belog luka dnevno, ili se pridržavajte uputstava datih u pakovanju.
Čaj od sladića umirujuće deluje na zapaljeno grlo i utiče na ublažavanje kašlja. Dajte detetu po tri doze dnevno tokom perioda od tri ili četiri dana.


Kada zatražiti pomoć
U većini slučajeva kod prehlade nije potreban odlazak lekaru. Na kraju, lekar ne može da preduzme ništa posebno što bi ubrzalo proces povlačenja prehlade. Međutim, obavezno se obratite pedijatru ukoliko se kod deteta jave bol u uhu, kratak dah ili groznica koja traje nekoliko dana (što može da ukazuje da se radi pre o bakterijskoj infekciji nego o prehladi).
Pored toga, ako bolovi u sinusima i zapušen nos ne prođu u roku od deset dana, obratite se lekaru. Zapušeni nosni kanali mogu da dovedu do infekcije sinusa, a u tom slučaju potrebno je lečenje antibioticima na lekarski recept. Budući da mlađa deca imaju male nosne kanale, kod njih su infekcije sinusa česta pojava. Zapravo, čak 90 procenata dece mlađe od šest godina kod kojih je nos zapušen duže od deset dana.

Нема коментара:

Постави коментар