9/19/2018

Praziluk kao diuretik i antioksidans

Praziluk se može koristiti kao diuretik, antioksidans i povoljno deluje protiv mikroba kao neka vrsta antibiotika.
Praziluk čisti krvne sudove od masnih naslaga i povišenog holesterola.
Za obloge se mogu koristiti listovi ili zdrobljen praziluk kod: bolova u zglobovima, bolovima u kostima, kod gihta i kod povećane štitne žlezde.
Pošto praziluk sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka a malo kalorija, koristi se u mnogim dijetama....


Lekovita svojstva
Praziluk povoljno deluje na organizam kod sledećih zdravstvenih problema:
  • gubitak pamćenja
  • depresija
  • impotencija
  • kamen u bubregu
  • kašalj
  • mučnina i povraćanje
  • neke vrste raka (prevencija i lečenje)
  • neplodnost
  • pad imuniteta
  • alergije
  • anemija
  • astma
  • arterioskleroza
  • bolesti usne šupljine
  • bolesti srca i krvnih sudova
  • bronhitis
  • gubitak apetita
  • šeni nivo lošeg holesterola
  • prehlade i grip
  • problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
  • problemi sa zglobovima i kičmom
  • problemi sa crevima i organima za varenje
  • problemi sa krvnim pritiskom
  • problemi sa metabolizmom
  • problemi sa želucem i stomačnim bakterijama
  • prob
  • sinuzitis
  • skorbut
  • stres
  • upale vena
  • upala pluća
  • hronični umor
  • celulit
  • šlog
  • lemi sa otocima
  • problemi sa štitnom žlezdom
  • promuklost
  • Infekcije
  • reumatska oboljenja
Praziluk potiče iz Južne Evrope i Zapadne Azije i karakterističan je po specifičnom jakom mirisu koji je pojedinim ljudima neprijatan.
Lukovica je duguljasta, iste šitrine kao i stablo, sa duguljastim listovima. Lukovica i deo stabla su beli, a drugi deo stabla i listovi zelene bojeZahvaljujući izvanrednoj kombinaciji flavonoida i nutrijenata koji sadrže sumpor, praziluk (i ostali lukovi) je namirnica koja svakako spada u one koje se mogu koristiti za svakodnevnu ishranu,
Praziluk spada u povrće i nepravedno se koristi samo povremeno u ishrani kao dodatak salatama ili jelima, a može se koristiti i kao glavni sastojak mnogih jela . Zahvaljujući plastenicima i tome što se može čuvati uzemljen ili u pesku, na trpezi se može naći većim delom godine.

 Praziluk je veoma dobar izvor vitamina C i mangana, kao i dobar izvor gvožđa, folata i vitamina B6 (piridoksina).
Praziluk sadrži značajne količine flavonoida kempferola za koga je dokazano da štiti unutrašnju površinu krvnih sudova od oštećenja, uključujući i oštećenja od preterano reaktivnih molekula kiseonika (radikala). Praziluk takođe doprinosi povećanoj proizvodnji azot-oksida, a to je prirodni gas koji pomaže širenju i opuštanju krvnih sudova; istovremeno, praziluk smanjuje proizvodnju supstance pod nazivom dimetil-arginin, koja blokira proizvodnju azot-oksida. Značajna količina folata koju sadrži praziluk štiti kardiovaskularni sistem jer pomaže održavanju nivoa homocisteina u ravnoteži (danas je poznato da je povećan nivo aminokiseline homocisteina u krvi jedan od najznačajnijih faktora rizika od srčanih oboljenja). Praziluk takođe sadrži značajnu količinu polifenola, antioksidanata koji igraju direktnu ulogu u zaštiti krvnih sudova od oksidativnih oštećenja. Zahvaljujući ovome, praziluk takođe igra ulogu i u prevenciji nekoliko raznih vrsta raka, uključujući i rak debelog creva.
Lekoviti sastojci
Praziluk sadrži dosta vode (86%) a malo kalorija, tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
  • vitamin A
  • vitamine B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • gvožđe
  • eteričn
  • beta-karoten
  • belančevine
  • biljna vlakna
  • biljne masti
  • biljne hormone
  • a ulja
  • kalij
  • pektin
  • sumpor
  • folnu kiselinu
  • fosfor
  • celulozu
  • šećer
  • um
  • kalcijum
  • kvercetin
  • mineralne soli
supa od praziluka
 
Za 6 osoba potrebno je: 1 kg praziluka,  40 g putera, 2 žumanceta, 1 kocka pileće supe, 1 veza peršuna, so i biber.Odvojite beli delo praziluka, operite ga, obrišite papirnom salvetom i iseckajte na kolutove.  U šerpi otopite 40 g putera, dodajte praziluk, dinstajte nekoliko minuta na umerenoj temperaturi, pa prelijte sa 1,5 l vode. Kad proključa, dodajte kocku za supu, posolite i pobiberite i ostavite da se kuva na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Potom umešajte umućena žumanca, pospite seckanim peršunom, kuvajte još nekoliko minuta  , možete  izmiksati  blederom i opsluziti kao krem supu ili je poslužiti u kolutove. 



Нема коментара:

Постави коментар