9/18/2018

Breskva - za čišćenje organizma

Breskva, (Prunus persica) je drvo iz familije ruža (Rosaceae). Poznato je po istoimenim plodovima, koje čovek koristi kao veoma ukusno i slatko voće. Potiče iz Azije
Breskva je pronađena u Kini gde je bila sastavni deo prvih dana kineske kulture. U tekstovima, breskva se pri put javlja u jednom spisu iz ...
10. veka pre nove ere, gde se spominje kao omiljeno jelo kineskog cara. U srednjem veku, breskva se prenosi u Zapadnu Aziju, a u Evropu je donosi Aleksandar Makedonski
Postoji preko 2.000 vrsta breskve nastalih ukrštanjem, obično je okruglastog oblika, obrasla dlačicama, crvenkastožute boje, ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90%) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su. Jedna od poznatih sorti breskve je nektarina.
Sve sorte breskvi delimo na one žutog i belog mesa a prema odvajanju mesa od koštica na kalanke kod kojih se meso lako odvaja od koštice i durancije gde se meso ne odvaja od koštice. Sorti ima više od 3000.

 Stablo je bujno, cvatnja srednje rana i vrlo dobra rodnost. Dozreva polovinom jula. Plod je srednje krupan do krupan, okruglog ovalnog oblika. Koža žuta s pramenovima crvene boje. Meso je žuto, odličnog kvaliteta, ugodne arome i mirisa te se odvaja od koštice. Otporna na mraz. U mediteranskom delu potrebno ju je natapati kako bi bila uspešno uzgojena.
Fayette
Stablo srednje bujno, rod obilan. Dozreva mesec dana posle Redhavena. Plod je krupan okruglog oblika. Koža je žuta s crvenilom do 80 posto na površini. Meso je žuto, vrlo sočno i odvaja se od koštice. Ne zahteva veliku temperaturu pa je pogodna za sadnju na jugu mediterana. Zbog svojebilne rodnosti zahteva proređivanje plodova.
Collins
Stablo ove breskve je srednje bujno a rodnost dobra. Dozreva 20 dana prije Redhavena. Plod joj je velik i okruglast. Koža žute boje a na sunčanoj strani prekrivena 70 posto crvrnom bojom. Meso je žuto i sočno i delomično se odvaja od koštice. Veoma ugodne arome i ukusa. Relativno je otporna na mraz.
Dixired
Sorta nastala samooplodnjom Redhavena. Stablo srednje bujno i rodnost dobra. Dozreva dve nedelje pre Redhavena. Plod srednje krupan do krupan i okrugao. Koža žuta te na sunčanoj strani 70 posto prekrivena crvenilom. Meso je žuto s crvenim žilicama. Dobro se odvaja od koštice. Zbog svoje kasne cvatnje ima manju mogućnost oštećenja od mraza.
Uzgajanje breskve:
Drveće breskve podnosi temperature do -30 °C, ali cvetovi breskve ne preživljavaju temperaturu između -15 °C i -25 °C zavisno od načina obrade.
U našim krajevima breskva se može jesti od početka juna pa do kraja septembra. U nekim krajevima je poznata pod nazivom persijska šljiva. Postoji preko 2.000 vrsta breskve nastalih ukrštanjem, obično je okruglastog oblika, obrasla dlačicama, crvenkastožute boje, ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90%) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su. Jedna od poznatih sorti breskve je nektarina.
Lekoviti sastojci
Plod breskve sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodan kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
  • beta karotin
  • biljna vlakna
  • biljne masti
  • biljne hormone
  • vitamin A
  • vitamine B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • gvožđe
  • eterična ulja
  • kalijum
  • kalcijum
  • magnezijum
  • mineralne soli
  • natrijum
  • organske kisline
  • sumpor
  • fosfor
  • ugljene hidrate
  • celulozu
  • šećer

Нема коментара:

Постави коментар