2/23/2015

Tetrljan protiv kašlja, gripe, bronhitisa, astme i upale pluća

Tetrljan je izvrsno sredstvo protiv kašlja, gripe i prehlade, upale grla i promuklosti, gubitka glasa, upale sinusa, bronhitisa, astme i upale pluća. Osim toga, novija istraživanja ukazuju na sedativno djelovanje te trljana na srčani mišić i njegovu sposobnost da snižava krvni tlak.
Tetrljan, bijeli tetrljan, obični tetrljan, smrduša, gorčika, marulja ili macina trava (Marrubium vulgare) je otporna zeljasta trajnica iz porodice usnača (Lamiaceae). Tetrljan pripada rodu tetrljana (Marrubium) koji obuhvaća 30 jednogodišnjih i višegodišnjih vrsta koje rastu u .. 
 Europi i područjima oko Sredozemnog mora. Pretpostavlja se da botanički naziv roda Marrubium potječe od hebrejske riječi marrob, što znači gorak sok, a moguće je da potječe i od naziva starog talijanskog grada “Maria urbs” ili od latinske riječi marrubius, što znači gorak.
Domovina tetrljana je južna Europa, sjeverna Afrika i zapadna Azija, odakle se proširio po cijelom svijetu. Najčešće raste na suhim i pjeskovitim tlima, na kršnom kamenjaru, pašnjacima, travnjacima i strništima, uz ceste i puteve te na zapuštenim i neobrađenim zemljištima. I dok se u nekim zemljama plantažno uzgaja kao ljekovita biljka, u nekima se toliko proširio da je stavljen pod nadzor kao korov.
Miriše ugodno na timijan i jabuku
Tetrljan ima jak i kvrgav vretenasti korijen iz kojeg izrasta razgranata, šuplja i četvrtasta, do 60 cm visoka stabljika. Stabljika je gusto obrasla dlačicama i djeluje bijelopusteno. Na stabljici i ograncima, nasuprotno smješteni, nalaze se ovalni i naborani listovi, nepravilno nazubljenog ruba i s obje strane prekriveni sivobijelim dlačicama. Donji listovi su veći i imaju duge peteljke, a prema vrhu stabljike listovi postaju sve manji i imaju sve kraće peteljke.
Od lipnja do rujna, u pazušcima gornjih listova tetrljana javljaju se bijeli cjevasti cvjetovi. Cvjetovi su bez peteljki i nalaze se skupljeni u guste pršljenaste cvatove. Biljka cvate tek od druge godine, a iz jednog cvijeta razviju se 4 zbirna ploda, glatke i gole površine. Cijela biljka ima gorak i ljut okus, ali zato ima ugodan miris na timijan i jabuku. Međutim, miris se sušenjem biljke gubi.

Tradicionalni lijek protiv kašlja

Za antičke narode tetrljan je bio sveta i ljekovita biljka. Stari Egipćani su ga posvetili bogu neba Horusu, Germani bogu grmljavine Thoru, a pretpostavlja se da je jedna od gorkih biljaka koje su Židovi jeli za vrijeme proslave svog najvećeg blagdana pashe.
Kao ljekovita biljka, tetrljan je u antičko doba bio vrlo cijenjen kao lijek protiv kašlja. Stari Grci su ga koristili i kao lijek protiv bronhitisa i astme, a Hipokrat i drugi grčki liječnici preporučali su ga za liječenje mnogih bolesti, a posebno za liječenje rana. Stari Rimljani su močili listove tetrljana u vinu te vino zaslađeno medom uzimali protiv kašlja, promuklosti i za lakše iskašljavanje. Plinije je cijenio tetrljan kao sredstvo protiv otrova i ugriza zmija, ali ga je preporučao i protiv mnogih drugih bolesti. Ljekovita svojstva tetrljana cijenili su i egipatski svećenici koji su ga zvali “Horusovo sjeme” i “bikova krv”.
Već u 12. stoljeću, opatica Hildegard von Bingen preporučala je tetrljan kao lijek protiv gripe, prehlade, kašlja, grlobolje, promuklosti, gubitka glasa, pa čak i protiv gluhoće. U 15. stoljeću, njemački liječnik Parcelsus je, osim protiv kašlja, preporučao tetrljan protiv slabokrvnosti i za jačanje organizma.
U 16. stoljeću Matthiolus, osobni liječnik cara Ferdinanda I, piše da listovi tetrljana namočeni u vinu pomažu iskašljavanje i odstranjuju sluz iz pluća. Matthiolus je hvalio tetrljan i kao sredstvo protiv bolesti želuca, jetra i žuči, te protiv žutice, nervoze i opće slabosti. Tetrljan se upotrebljavao i protiv astme, bolova u ušima, za pospješivanje menstruacije i olakšavanje porođaja.
Sve do 18. stoljeća, kao “jedino sredstvo protiv kašlja i sipljivih pluća”, sirup od svježeg tetrljana i šećera koristio se protiv kašlja, bronhitisa i astme, za jačanje pluća te protiv ubrzanog i plitkog disanja. Početkom 19. stoljeća, tetrljan se koristio kao lijek protiv malarije umjesto kinina, a u 20. stoljeću od njega su se izrađivali slatkiši prema starim receptima. Danas tetrljan sadrže i gotovi ljekoviti pripravci, ali mnogo više se upotrebljava u narodnoj nego u službenoj medicini.

Šta sadrži tetrljan

Tetrljan sadrži mnogo tanina, čak 5-7%, malo eteričnog ulja, saponine, kolin, pektin, smolu, sluzi, vosak, željezo, kalij, kalcij, vitamin C i gorke tvari. Od gorkih tvari, u tetrljanu se nalazi oko 1% marubiina, gorkog laktona koji ublažava kašalj i pospješuje iskašljavanje.
U ljekovite svrhe upotrebljavaju se listovi i nadzemni dijelovi biljke u cvatu, svježi ili osušeni. Odličan su lijek protiv kašlja i prehlade, groznice, stanja nakon gripe i početnog stadija tuberkuloze. Osim toga, tetrljan umiruje i liječi živce te smiruje upalu sluznice dišnih organa, želuca i crijeva. U narodnoj medicini tetrljan se koristi za jačanje, kao gorko sredstvo te za olakšavanje iskašljavanja. Već dugo se cijeni kao izvrsno sredstvo protiv upale sinusa, bronhija i pluća, a što je i znanstveno potvrđeno. Zbog gorkih tvari koje sadrži, tetrljan potiče izlučivanje želučanih sokova i pospješuje probavu, a pospješuje i bolji rad jetra i izlučivanje žuči. Eterično ulje i tanini zaustavljaju proljev, a novija istraživanja ukazuju na sedativno djelovanje tetrljana na srčani mišić i njegovu sposobnost da snižava krvni tlak.

Ljekovita svojstva i primjena tetrljana

• Oči: Čaj od tetrljana, kao oblog, pomaže protiv upale očiju i crvenila očiju.
• Dišni organi: Tetrljan smiruje kašalj, olakšava iskašljavanje te pomaže protiv prehlade, gripe i stanja nakon gripe, upale grla, grlobolje i promuklosti, upale sinusa, bronhitisa, astme, upale pluća i tuberkuloze.
• Srce: Tetrljan jača srce i srčani mišić, pospješuje bolji rad srca te pomaže protiv nepravilnog i ubrzanog rada srca.
• Krv: Tetrljan čisti i jača krv, pomaže protiv slabokrvnosti i smanjuje previsok krvni tlak.
• Probava: Tetrljan potiče apetit, pospješuje probavu te jača i čisti probavne organe.
• Želudac: Tetrljan jača želudac, smiruje upalu sluznice želuca te pomaže protiv kiselog podrigivanja i žgaravice.
• Crijeva: Tetrljan blago dezinficira crijeva, smiruje upalu sluznice crijeva te pomaže protiv zatvora, proljeva, nadutosti, crijevnih nametnika i zaraznih bolesti crijeva.
• Jetra i žuč: Tetrljan pospješuje bolji rad jetra i izlučivanje žuči, te pomaže protiv otečene jetre i žutice.
• Bubrezi i mokraćni mjehur: Tetrljan pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod vodene bolesti u početnoj fazi.
• Ženske bolesti: Tetrljan pospješuje menstruaciju te ublažava menstrualne grčeve i bolove.
• Duševne tegobe: Tetrljan umiruje i jača živce, te pomaže protiv nemira, nervoze, depresije i histerije.
• Koža: Tetrljan blago dezinficira kožu te pomaže protiv rana, rana koje sporo zacijeljuju, osipa, upale kože i čireva.
* Tetrljan pospješuje znojenje i tako smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu.

Нема коментара:

Постави коментар