10/25/2016

Kobalt u nasen organizmu

 Glavna uloga kobalta je obezbjediti crijevnim bakterijama sintezu vitamina B12 (cijanokobalamina) u čiji sastav ulaz   U toj svojoj ulozi je potreban za stvaranje crvenih krvnih stanica, održavanje zdravlja živaca i ćelija sluznice ždrela i želuca.

Prosečno ljudsko telo sadrži manje od 1 mg kobalta, a najveće koncentracije tog minerala nalazimo u mišićima, kostima, jetri i bubrezima. 

8/25/2016

Kozje mleko kao lek

Kozje mleko se vraća na naše trpeze.

Od pamtiveka sirom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu vec i kao pomocno sredstvo za lecenje mnogih bolesti.

Kozje mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlecnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slicna majcinom mleku.

  U sebi sadrzi mnostvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, siroku lepezu vitamina i nema tesko svarljivih masti. Ne samo da je lakse za varenje od kravljeg mleka, vec kozje mleko sadrzi

8/24/2016

Biljke i namirnice za čišćenje bubrega



Bubrezi su veoma vazni u našem organizmu, od kojih nam zavisi život. Filtriranje je jedna od glavnih funkcija bubrega, ali kako ovi mali organi mogu prepoznati, izdvojiti i ukloniti štetne supstance, a u isto vrijeme osigurati da vitalni elementi opstaju i hrane tijelo?

  Bubreg je žljezdani organ koji izlučuje mokraću i po obliku nalikuje na zrno graha. Svaki bubreg je

Limunada-Nekoliko razloga zašto treba piti limunadu


Ovde vam nudimo recept naše tradicionale poslasticanice.

Sastoici ;
5-6 limuna +-kg
9l vode
900g šećera
2 limuntusa

Limune dobro oprati (ne ljuštiti) pa samleti na mašini za meso, dodati vodu, šećer i limuntus. Kada se šećer istopi, mešanjem se proces rastvaranja šećera može ubrzati, procediti sok, ohladiti i piti Nekoliko razloga zašto treba piti limunadu svaki dan

8/23/2016

Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama


Jela od tikvica su poželjna u svakodnevnoj ishrani, a ukoliko ste na dijeti i želite da održite vitku figuru. U 100 grama sirovih tikvica nalazi se samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C pa su vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, , fosfora, bakra i vitamina B2. Pripremaju se  na puno načina, od kombinacija s pirinčem, kao punjene tikvice ili ih pohovane. Zbog dijetalnih vlakana, ali i vitamina i minerala koje sadrže, tikvice pospešuju izbacivanje vode i štetnih materija iz tela, ali